Colegiul National "Petru Rares"
SAHISTI CELEBRI
​
Jose Capablanca, campion mondial din 1921 până în 1927, era considerat un candidat pentru titlul „cel mai bun jucător de È™ah din istorie”. El a învățat regulile la 4 ani, iar la 13 ani a devenit pretendent la titlul de Campion NaÅ£ional. În 1906, la 18 ani, l-a înfrânt pe campionul Statelor Unite, Frank Marshall, cu scorul 15-8. În 1921, Capablanca câÈ™tiga Campionatul Mondial fără a pierde măcar o partidă, iar în 1922, Capablanca a jucat simultan cu 103 oponenÈ›i, obÈ›inând 102 victorii È™i un egal.
​
Anatoly Karpov a învățat să joace È™ah la vârsta de 4 ani È™i a urmat cursurile Școlii de Șah a lui Botvinnik la vârsta de 12 ani. La 15 ani era un Maestru Sovietic, cel mai tânăr de până atunci. În anul 1974 a surprins întreaga lume învingându-i pe Korchnoi È™i Spassky, ceea ce i-a permis să-l provoace pe Fischer la lupta pentru titlul mondial. În 1984, Karpov È™i-a apărat titlul în faÈ›a lui Garry Kasparov, într-un meci compus din 48 de jocuri.
​
Bobby Fischer a întrerupt supremaÈ›ia de circa 25 de ani a È™colii de È™ah sovietice. Meciul său cu Spasski a fost supranumit "Meciul secolului". În perioada 3-24 aprilie 1975, FIDE a organizat meciul de Campionat Mondial, Boby Fischer avându-l drept challenger pe Karpov. Nu s-a prezentat la meci È™i a fost declarat învins. Fischer a declarat, după victoria în meciul cu Spasski, că va păstra titlul de campion mondial până la sfârÈ™itul vieÈ›ii sale.
​
Sven Magnus Øen Carlsen este Mare maestru la ÅŸah de naÈ›ionalitate norvegiană, fiind considerat cel mai bun jucător din toate timpurile. El este actualmente primul clasat mondial conform sistemului de punctare Elo. Valoarea sa maximă, conform sistemului de punctare Elo, este de 2882, cea mai mare valoare înregistrată vreodată. Din anul 2009 până în anul 2015, Carlsen a fost campion mondial al variantei rapide a jocului de È™ah, cunoscut ca blitz chess.
​
Alexandr Alexandrovici Alehin a fost un mare maestru internaÈ›ional rus de È™ah È™i campion mondial (1927-1935, 1937-1946). În anul 1927, un grup de oameni de afaceri din Argentina împreună cu PreÈ™edintele acestei țări È™i-au oferit sprijinul pentru a face posibil meciul de titlu mondial dintre Alehin È™i Capablanca. Meciul a fost organizat de Argentina Șah Club în Buenos Aires ÅŸi s-a desfășurat în perioada septembrie-noiembrie 1927. Alehin a caÈ™tigat titlul cu un scor de 6 -3 = 25. Victoria lui Alehin în acest meci a surprins aproape întreaga lume È™ahistică deoarece anterior acesta nu câÈ™tigase niciodată, nici măcar o singură partidă, în faÈ›a lui Capablanca.
​
Gari Kimovici Kasparov este un mare maestru È™i fost campion mondial la ÅŸah, sovietic rus de origine armeană-evreiască. În mai 1997, Gari Kasparov a jucat la New York un meci de 6 partide cu supercomputerul IBM Deep Blue. Evenimentul a fost urmărit de milioane de oameni în timp real pe site-ul IBM. Din È™ase partide desfășurate pe parcursul a nouă zile, Kasparov nu a reuÈ™it să învingă computerul decât în prima partidă; în următoarea a fost învins, după care au urmat 3 remize. În partida a 6-a a ales o variantă greÈ™ită din apărarea Caro-Kann,care i-a permis lui Deep Blue să efectueze un sacrificiu tematic È™i a pierdut după doar 19 mutări. În 2003, o echipă canadiană-britanică a realizat un documentar care prezintă în detaliu acest meci din punctul de vedere al lui Kasparov.
​
Mihail Nehemievici Tal a fost un mare maestru internaÈ›ional leton-sovietic de È™ah È™i fost campion mondial (1960-1961). In Turneul CandidaÅ£ilor din Iugoslavia, din 1959, Tal a jucat cu Fischer. În acest joc, Fischer a scris în fiÅŸa 22. Rae1 (cea mai puternică mutare), ÅŸi, înainte de a juca această mutare, a împins fiÅŸa spre Tal, ca să observe reacÅ£ia lui. Tal ÅŸi-a dat seama de manevră, realizând că Fischer îl testa. Deci, Tal s-a ridicat de pe scaun, a ocolit masa, ÅŸi a început să glumească cu cineva. Când s-a întors la masă cu un zâmbet pe faţă, Fischer (care, în mod evident, monitorizase întreaga scenă) a tăiat mutarea, ÅŸi a jucat o alta în loc. În final, Fischer a pierdut. Când Tal l-a întrebat de ce schimbase mutarea, Fischer a răspuns: “Ei bine, ai râs atunci când am scris-o pe hartie!”